Friday, 9 March 2012

❀shopping buku x ingat dunia❀

بسم الله الرحمن الرحيم
kaifahalukum?? wah2..entry kali nie nurul nak celoteh ckit pasal 
nurul punya hidup sbg student nie...(adehh...mcm laa dia sorg je student..lalalala..)
happy sesangat sbb aritu dpt baucer buku 1 malaysia...rm200..
sapa nak bg kan..hehehe
so...nurul gunakan peluang ni belanja sakan
baucer yg diberi utk mmbeli buku yg dh lama nurul idam2 kan...
bila dh masuk kedai buku...nurul jadi rabun mata..hehe..sebabnya..serba
x kena kaki ni nak tuju rak yg mana satu...adehh...
mmg x boleh kalau tgk buku...mesti nak bli...
klau satu hari pon boleh je duduk situ dr pagi smpai malam..hehe
lepas satu rak ke satu rak..belek punya belek..
tilik punya tilik...
akhirnya nurul dapat jugak buku yg dicari cari...
antara salah satu buku yg nurul beli buku INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT...

buku laen pon best jugak..tapi yg ni my favourite laa...lalala
thanks to pustaka darussalam yg sudi mnerima baucer buku..senang
kerja nurul..time nak byr plak akak cashier tu
senyum je..tau nape?? sbb nye nurul siap calculate jumlah 
buku nurul beli...rm 200 tepat..hehehe...bak kata adik nurul yg kecik tu..terbaek!!
(merepek lagi..hmm)...
cukup2 empat kpg baucer nurul guna...so..x memeningkan kpla
akak tu nak tolak..tmbh..bhgi semua bagai..hehe..
senang cerita...satu hari je nurul
habiskan rm 200 kat situ..kwn nurul pon siap geleng2 
kpla coz kwn dia dah x ingat dunia bila beli buku..sbbnya kwn nurul x la habiskan 
baucer dia kat situ je..ada balance lg utk terjah kedai buku laen katanya...hahaha
biar laa...bagi  nurul mana2 kedai buku pon sama je kan...
cuba laa bayang kalau nurul dpt baucer buku rm 1000??
wallahualam..
thanks sudi baca entry nurul yg x seberapa ni..

Sunday, 26 February 2012

gadis manis brtudung labuh..

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam rahmat penuh kesyukuran...adehh...sblom nak tulis entry ni terpaksa 
dulu nurul buang sawang ngan labah2 yg ngah merayap dlm belog nurul...(p/s..nak bgtau dh lama tak hapdept belog..hehe..) almaklumlah...menyibukkan diri
yg x berapa nak cbuk ni...hehe..,
entry kali nie nurul nak share citer ttg hakikat gadis manis bertudung labuh...
firstly,,jgn ingat nurul angkat bakul sendiri...
gadis manis yg dimaksudkan tu bukan nurul tujukan utk
nurul saje...tapi nurul tujukan utk semua gadis2 yg brtudung labuh...
heheehe..gadis2 laen pon manis juga..( adehh,,bnyk merepek plak...)
berbalik kpd entry nurul nie...kolot sgt ke tudung labuh tu...hmm..
sedih bila dgr ade org ckp camtu kan,,,tmbh2 bila org juih2( bhsa kedah..)muncungkan mulut 
tanda perli kpd si pemakai tudung labuh..nurul tersgt laa terasa jauh dlm sudut hati kecik nurul...
tmbhan lg yg siap memerli...eh...nak tunjuk alim laa tu..dia ingat bagus laa tu pakai mcm tu..
dan brmacam2 lg laa tuduhan yg dilemparkan kpd si gadis
manis bertudung labuh...hakikatnya... mereka tidak tahu..
tudung yg labuh itu sebenarnya mnjaga diri kita...menjaga
aurat kita....menjaga 
diri kita dri usikan lelaki2 yg slalu memainkan 
wanita..dan yg paling disayangi ALLAH..krana mnuntut segala
syariatnya...biarlah kita dihina dimata mnusia...jgn kita hina di sisi ALLAH...
Rasulullah SAW segera mempersilakan Fathimah untuk membuat perbandingan tiga benda di hadapan mereka. Fathimah berkata,

 "seorang wanita itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik.

 Wanita yang mengenakan purdah itu lebih manis dari madu,

 dan mendapatkan seorang wanita yang tidak pernah dilihat orang lain kecuali muhrimnya lebih sulit dari meniti sehelai rambut."

Kami bertudung labuh, tetapi masih gila-gila! Bertudung labuh bukan bererti kami alim. 
kami juga masih mencari cahaya. Tetapi tudung labuh itu membantu kami, dalam gila-gila, kami ingat untuk menjaga batas-batas tatasusila. 
Yang mendekatkan kami pada cahaya, bukan gelita. Kami malu untuk buat perkara sia-sia, malu jika kami dipandang manusia lain "perangai tak serupa tudung" ..

-tudung labuh itu bukan tanda seseorang itu alim,
 tetapi itu pelindungnya dari perkara-perkara yang tidak baik. Moga dari kerana tudung, hati kami juga terjaga, akhlak kami dipelihara, aqidah kami makin teguh pada-Nya.

Moga kita istiqomah! Moga akhlak kita seindah tudung kita! Amin Ya Rabb....


SYukran kerana sudi baca entry yg x seberapa ni...wallahualam..

Monday, 21 February 2011

KeLuArGa bAhAgIa aBaDAn aBaDa...





mak ngan abah..
mak,angah, me along n my adeek comey..
hai...di malam yg sunyi nie...coz x tito lagi,,nurul nak share pasal usrati(family) nurul...firstly...family amat bermakna sangat2 dlm hidup nurul...di sebalik kehidupan nurul sumanya bermula dengan dorongan dan bimbingan dari family...x taulah macam mana nk teruskan hidup kalau tiada kata2 semangat dari mereka...especially mak ngan abah nurul yg tercenta,,,syukur kpd allah kerana dikurniakan ibubapa seperti kalian....opss, adik2 nurul jugak x dilupakan...along SAYANG KAMU SEMUA!!..my beloved angah, achikku sayang and si tecik comel adik azim thaqif...thanks for being part of my life....lastly nurul nak share some pic usrati nurul...